Death Valley & Yosemite national park

Är nu hemma efter tre händelserika veckor i USA. Som vanligt hanns bloggen inte riktigt med så här kommer ett inlägg om de närmsta dagarna efter Las Vegas.
 
Men först måste jag bara skriva att Cirque de Soleil som vi såg på Bellagio hotel var något utöver det vanliga. En fantastisk show! Det finns flera olika Cirque de Soleil men den vi såg kallas för O och utspelar sig mycket bland vatten. Bara att scenen ändrades och fungerade som det skulle var fantastiskt i sig men alla på scenen var ännu mer fantastiska. Kan inte förstå hur de kan vara så vältajmade.
 
På morgonen den 8:e maj lämnade vi Las Vegas och körde till Death Valley där Nordamerikas lägsta plats under havsnivån är med sina 86 meter under havet. Världens högsta temperatur på 56,7 °C har också uppmätts här. När vi var där var det dock "endast" 32 °C, så inte såå varmt ;)
 
Vid Dantes View kollade vi på utsikten över den lägsta punkten och åt vår medhavda frukost. Sedan spenderade vi några timmar med att köra till olika platser i nationalparken. Där fanns massvis av salt på marken som jag självklart var tvungen att smaka lite på.
 
Frukost vid Dantes View.
 
Panoramabild över utsikten (det vita på bilden är salt).
 
På marken finns där gott om salt - allt det vita på bilden är salt.
 
En bra bit upp (86 m) satt denna skylt.
 
Häftig miljö.
 
Berg i olika färger.
 
Efter en god måltid i utkanten av Death Valley Nationalpark lämnade vi på branta vägar Death Valley och resten av eftermiddagen/kvällen spenderades i bilen på väg till Yosemite National park som vi kom fram till sent på natten/tidigt på morgonen. Death Valley var verkligen en intressant plats och liknar verkligen inte många platser jag sett innan. Glöm dock inte solskyddet om ni ska hit då solen tog rejält.
 
Fina blommor i öknen.
 
Pizza!
 
På måndagen den 9:e maj tog vi en välbehövlig sovmorgon innan vi begav oss in i Yosemite national park. Nu hade vår grupp på sju personer blivit större då KM som är barndomsvän med Markus (men som numera bor i San Francisco) gjorde oss sällskap. Det första vi gjorde i nationalparken var att gå en vandring vid sequoia träd. Det är inga små träd vi talar om utan både tjocka och höga. Även här liksom på vår vandring i Grand Canyon mötte vi hjortar precis intill vägen.
 
Liten suddig bild men här har vi Markus och KM vid ett nerfallet sequoia träd.
 
Ett litet träd.
 
Lovisa intill rötterna på ännu ett sequoia träd.
 
Också en bild på lilla mig ;) Genom denna tunneln körde förut bilar in i parken, men nu finns det nya vägar så inga bilar kör här längre.
 
Starka killar.
 
Efter vår kortare vandring körde vi längre in i parken och längst vägen var vi bara tvungna att stanna vid detta fotostoppet:
 
Härlig utsikt!!
 
Min fina syster framför utsikten.
 
Också jag som härmar henne :)
 
Efter en lunch i Yosemite Valley var det för min, Markus, David, Lovisas och KM:s del dags att gå lite mer. Detta då vi bestämde oss för att gå four mile trail som är en 7.4 km vandring uppåt till Glacier Point. Då vi ville vara framme till solnedgången fick vi gå med hyfsat tempo. Så efter cirka 2.5 timme och med en tjugo minuter kvar till solnedgången var vi uppe. Längst vår vandring hade vi en riktigt in utsikt över dalen, bergen och flera vattenfall. Då det är mycket varningar för björnar är jag glad att vi inte mötte någon längs vägen. Four miles trail var lagom svår vandring för vår del då vi inte hade mer tid på oss, men jag är glad att vi slapp gå ner igen - i mörker. Detta då Maggis, mamma och pappa kört upp och mötte oss på toppen med bil, perfekt! 
 
Vilopaus.
 
Utsikt över vattenfall.
 
Min första snö för i år.
 
Tittut!
 
Uppför går det...
 
 
 
Framme!
 
Tyvärr såg vi inte så mycket av solen vid solnedgången då de var för mycket moln i vägen. Men de andra mötte oss där och hade med våra varmare kläder. Under promenaden var man varm då man gick men när vi nu stod stilla blev det lite kyligare.
 
Den 10:e delade vi upp oss då Markus, Lovisa, David och KM hade lite egna planer. De skulle nämligen göra forsräddning. Jag var sugen på att hänga med men avstod denna gång. Men ska absolut prova på det när jag får chansen en annan gång :) Istället tog jag, Maggis, mamma och pappa bilen till Rainbow pool där vi gjorde ett snabbstopp innan vi fortsatte till Hetch Hetchy reservoir som är en annan del av parken Dock var det efter Rainbow pools enkelriktat så vi höll på att aldrig hitta ut. Men till slut kom vi fram till  Hetch Hetchy reservoir. Här finns en reservoir som förser hela San Francisco med vatten! Vi gick en kort promenad men hann inte med någon längre vandring då vi skulle möta de andra efter forsräddningen. Då det inte fanns någon mobiltäckning gällde det att bestämma saker i förväg. Även här vid Hetch Hetchy reservoir fanns det många vandringsleder liksom i andra delar av parken men när man inte har så gott om tid finns det ingen chans att göra allt (även om man gärna vill).
 
Vårt boende :)
 
Rainbow pools.
 
Hetch Hetchy reservoir.
 
Vi fick gå genom en grotta - varning för vatten.
 
Även här finns det fina blommor :)
 

Vi tajmade in träffen bra med de andra och tänkte äta innan vi körde vidare. Dock hade båda restaurangerna inne i parken ännu inte öppnat så vi bestämde oss för att köra en bit. När vi kom till ett lite större samhälle blev det ett stopp på Burger King innan vi körde vidare till San Francisco. Nu vill jag verkligen inte äta hamburgare på ett litet tag...
 
Både efter vi lämnat Yosemite National park och Joshua Tree National park såg vi en annan del av USA än den man brukar. Det är små samhällen varav vissa ser nästan folktomma ut. När vi körde från Joshua National park mot Grand Canyon såg vi bara enstaka hus lite här och var för att sedan komma till en stad som inte såg speciellt mycket ut för världen, men där det ändå bodde och jobbade människor. Det är stora konstraster jämfört med Los Angeles.
 
Därefter kom vi till San Francisco! Men detta får jag skriva om nästa gång då inlägget skulle bli ännu längre annars. Ta hand om er!
 
Kramar