En weekend i Paris!!

ntligen varit på resande fot igen och denna gång blev det en weekend till kärlekens stad - Paris! Jag flög dit i fredags och kom hem igen i måndeskväll. Lite lagom tid för att hinna se och uppleva några av de största sevärdigheterna i Paris och bara njuta och ha det bra.
 
Jag flög till Charles de Gualle airport som är den största i Paris och tog mig direkt till triumfbågen. Det var när jag kom upp från metron och såg triumfbågen rakt framför mig som jag verkligen kände att jag var i Paris!  Och strax bakom såg jag toppen på Eiffeltornet. Triumfbågen kändes större och maffigare än jag trodde. Jag gick ett varv (eller två) innan jag promenerade till Eiffeltornet. Kändes ganska mäktigt ändå när jag kom närmare och närmare Eiffeltornet och det blev större och större. Efter X-antal bilder ställde jag mig i kön för att komma upp i Eiffeltornet.
 
 
 
 
 
 
Kön gick ganska snabbt men det som var mest drygt (och självklart väldigt bra) var att de skulle kolla igenom allas väskor och då jag kom direkt från flyget hade jag en lite större ryggsäck där iprincip allting rotades upp innan jag fick försöka få plats med allt igen. När väskan gick att stänga gick jag till kön för att ta trapporna upp till andra våningen. Det finns även hiss men det är dyrare och tar längre tid då kön till hissen var betydligt längre. Även denna kö gick ganska fort och då det började småregna blev jag lite orolig för vädret men lagom tills jag kom upp på första våningen sken solen och jag fick några magiska bilder på delar av en regnbåg över Paris.
 
 
 
Efter ett varv på första våningen då jag passat på att vila benen lite fortsatte jag upp till andra våningen och vilken utsikt!! Knappt några moln på himlen och jag bara njöt! Från andra våningen kan man ta hissen till tredje våningen och toppen men då kön var lång och jag skulle träffa Amelia (min kompis som bor här och största anledningen till att jag åkte hit) så var det bara att traska nerför alla trappor igen. Så även om jag missade friidrottsträningar hemma fick jag en del träning ändå ;)
 
Efter att ha hittat rätt med metron mötte jag Amelia i närheten av stationen Nation och sedan hade vi en supermysig kväll med god mat och dricka (och efterätt!!) innan vi åkte hem till henne och mitt boende under tre nätter.
 
 
 
Efter en lugn lördagsmorgon (den 31 mars) åkte jag och Amelia och besökte Louvren. Om ni är ifrån ett EU land och max 25 år rekommenderar jag er verkligen att åka hit då många av platserna då har gratis inträde eller iallafall reducerat pris! Där var ganska mycket folk men kön rörde fort på sig och väl inne njöt jag framförallt av byggnaden och alla fina målningar så väl som i taket som i ramar. Så nu kan jag även checka av att jag sett Mona Lisa.
 
 
 
 
 
 
 
 
Därefter tog vi oss vidare till triumfbågen och efter lite köande (vilken överaskning?) och lite trappor var vi uppe högst upp på bågen. Man var inte lika högt upp som i Eiffeltornet men ett stort plus var ju att man nu hade utsikt över bland annat Eiffeltornet och man kunde även se tydligt hur staden var uppbuggd med gator. Sen stod Notre Dame på tur. Den var av någon oklar anledning stängd så vi fick njuta av byggnaden utifrån innan vi promenerade till Luxembourg Park och därifrån tog oss hem till Amelia där tacos stod på menyn!
 
 
 
 
 
Efter en god måltid testade jag sedan på lite av Paris nattliv innan det var dags för några timmars sömn innan ännu en dag i Paris stod på schemat!
 
På söndagen (den 1:a april) besökte vi först en marknad med en massa frukt, blommor, kläder etc. Om ni läst min blogg tidigare vet ni ju att jag älskar marknader! Denna gång inhandlades det jordgubbar till eftermiddagen. Vi strosade runt i lite olika kvarter och började nu få en ganska klar bild över vart saker och ting ligger i centrala Paris. Det var rikigt härligt att bara strosa runt och upptäcka Paris.
 
 
 
 
Lagom till lunch kom solen fram och vi satt och njöt innan jag åt den mest fotogeniska glassen jag ätit hitentills. Riktigt god också! Valde flera smaker så blev en glass bestående av kola, mango, jordgubb och cheescake. Sedan tog vi oss till Montmartre och gick upp till Sacre-Coeur som är en katolks kyrka. Där var mycket folk men kyrkan var riktigt fin liksom utsikten över Paris. Jordgubbarna som inhandlades på marknaden åt vi på trappan framför kyrkan medan vi njöt av en härlig kväll innan dagen avslutades lugnt genom att se en fransk film från Montmarte.
 
 
 
 
 
 
 
 
På måndagen var det dags att säga hejdå och jag begav mig själv mot Notre Dame. Tanken var att jag skulle besökt slottet i Versaille men det är stängt på just måndagar... Men nu kom jag även in i Notre Dame och det var en maffig kyrka. Älskar framförallt alla färgglada och detaljerade fönster. Därefter tog jag mig vidare till Centre George Pompidou. Kön tog sin lilla tid men hann med en runda på museet. Där fanns flera olika utställning med massa olika sorters konst så det var roligt att se på. Tyvärr hann jag inte gå igenom allt då jag hade bestämt mig för att jag ville åka en båttur på Seine. Så jag tog en panini on the go och begav mig till Eiffeltornet där jag tog en av de alla båtturerna som utgick därifrån. Det var skönt att sitta ner lite och bara se staden glida förbi även om det småregnade lite och man inte såg så jättemycket.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sedan var det bara att så snabbt som möjligt ta mig till flygplatsen och resan var slut för denna gång <3 Första gången i Paris och Frankrike men förhoppningsvis inte den sista!
 
Kram