Pallen Saga

I slutet av förra året fick vi som ville valmöjligheten att göra en pall som skulle ställas ut på möbelmässan. Vi skulle göra ett hommage (en hyllning) till en person och jag valde då Astrid Lindgren.
 
Jag börjad med att skissa, göra ritningar och en modell innan jul. Därefter började jag bygga på pallen i mellandagarna, med Robin som högra hand den första gången när jag började ta fram material till benen.
 
Den första skissen på pallen.
 
Testade lite olika ben i CAD.
 
En av ritningarna med huvudmåtten.
 
Min lilla modell.
 
Jag valde att göra benen i ask. Så först fick de sågas, hyvlas och göra tappar på innan det var dags att handfräsa benen till den räta formen. För att få till benen fick jag först bygga en låda, vilket jag inte räknade med, men det viktigaste var att jag fick till benen så som jag ville. 
 
Ben på gång!
 
Nu ska benen få tappar.
 
Ett ben klart!
 
Fyra ben klara :D 
 
När benen var klara var det dags att börja bygga sittdelen. Då den ändå skulle målas valde jag att göra den i MDF. Så det gick ganska så fort att få till själva lådan. Därefter var det dags att grunmåla insidan innan den limmades och sattes ihop även med C-tappar.
 
När hela sittsen var ihopmonterad sågades kanterna av för att få till radien och jag slipade till dem. Sedan var det sandpapper och sandpapper som gällde. Den tiden jag spenderade med att sandpappra sittsen och benen hade jag inte alls räknat med att det skulle ta så lång tid. Då jag hade radie även på insidan och den skulle bli jämn fick jag använda plastic padding, och sandpappra lite till.
 
Sandpappret är redo ;)
 
Lite grundfärg.
 
Sittsen limmas ihop.
 
Och plastic padding på det. 
 
Radierna är fixade.
 
Slipad och redo för målning!
 
Även om pallen nu började bli klar var det en del arbete kvar. Jag skulle välja ytbehandling till benen och sattsade på en ljus vit lack för att bevara benens naturliga färg. Sittdelen grundmålades och sedan var det bara att vänta till nästa dag för att måla den igen. Valet på färg föll på en som kallas för sea blue. 
 
Dags att vaxa benen.
 
Då var sittdelen grundmålad.
 
Och färdigmålad :D
 
Sen var det till slut dags för sista steget! At limma fast benen!!! Tyvärr sprack då skarvarna i lådan när jag tryckte för hårt för att få dit benen... Lagom glad var jag då... Men som tur var gick det att lösa :D Lite mer jobb med sandpapper, lite mer plastic padding och en ommålning så blev resultatet riktigt bra! De sista benen kom även de på plats (utan sprickor). Jag är så nöjd över min pall!
 
Lite lappad och lagad... 

Men nu presenterar jag "Saga", ett homage till Astrid Lindgren.

Astrid Lindgren’s stories played a big part om my childhood and her stories have found there way to everybodys hearts and homes. In her own words Astrid said that ”kids creates miracles when they read”, and now they (or there parents) have the perfect spot where they can read and have the books at hand.

 
 
 
 
 
 
Pallen hann klart i tid för Möbelmässan i Stockholm och nu står den här hemma i vår hall:D
 
Kramar
Maria